Tarte Bourdaloue

Tarte Bourdaloue

Zoals beloofd ook nog het recept van de Tarte Bourdaloue. Een klassieke open-peren-taart op een vulling van Frangipane afgewerkt met vanillevulling en amandelen. Deze taart heb ik ook gebakken tijdens Bake My Day en dankzij de gepocheerde peren een topper. Kijk ook eens op de blogs van medekandidaten Gina en Yono. Helaas heeft Ginny nog geen blog, maar dat komt vanzelf.

Ingrediënten

Deeg

  • 150 g bloem
  • 100 g boter
  • 75 g suiker
  • 1 ei

Frangipane

  • 100 g geschaafde amandelen
  • 100 g suiker
  • 40 g boter
  • 1 ei

Vulling

  • 3 handperen
  • 1 steranijs
  • scheutje specerijen (dit kan chinese 5-kruidenpoeder, kaneel, kardemom of een combinatie daarvan zijn)
  • vanillestokje
  • 125 g slagroom
  • 30 g suiker

Opmaak

  • 30 g geschaafde amandelen
  • 30 g walnoten
  • 3 el abrikozenjam
  • poedersuiker

Bereiding

Meng de bloem met de boter, de suiker en het ei tot een mooi deeg. Je kunt hiervoor een keukenmachine gebruiken, maar dit gaat ook prima met de hand. Maak hier een mooi platte plak af, afdekken met huishoudfolie en minimaal 30 minuten in de koelkast bewaren.

Schil de peren en snij elke peer in twee helften en verwijder het klokhuis. Leg deze in een pannetje met een bodem water, 10 g suiker en de specerijen. Laat dit aan de kook komen en laat dit een halfuurtje koken. Hierdoor zullen de peren alle smaken in zich opnemen.

Verwarm de oven voor op 170°C. Voor de frangipane maal je de amandelen fijn met de suiker. Roer vervolgens de boter en het ei erdoor heen totdat je een mooie smeuïge massa krijgt. Heel het deeg uit de koeling en rol dit uit tot een ronde deeglap ter grote van een bakvorm van 26 cm. Bedek de bakvorm met de deeglap en prik gaatjes in de bodem. Wanneer het deeg iets te groot is voor de bakvorm kun je het overhangende deeg terughangen over de rand, zodat je een dikkere rand krijgt. Verdeel vervolgens de frangipane over de bodem en bak dit 15 minuten in de oven.

Haal ondertussen de peren uit het pannetje en laat deze wat afkoelen. Meng de slagroom met het ei, 20 g suiker en het merg uit een vanillestokje. Snij de peeerhelften in dunne plakjes en probeert hierbij de peer wel in de peervorm te houden. Leg de plakjes op de frangipane in een stervorm. Giet vervolgens het roommengsel over en tussen de peren door. Bak dit nog voor 45 minuten in de oven totdat het taart mooi goudbruin is.

Rooster voor de garnering de amandelen en walnoten bruin op een vel bakpapier in de oven. Zorg hiervoor dat het bakpapier niet tegen de hete grill aankomt, anders kan deze vlam vatten :-). Verwarm de abrikozenjam met 3 el water en laat dit warm worden. Wanneer de taart uit de oven is, bestrijk je deze met de abrikozenjam en bestrooi met de amandelen. Verkruimel de walnoten in het midden van de taart en bestrooi met poedersuiker.

 

Deel met de rest van de wereld...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *