Afgelopen zomer hebben we een langgekoesterde wens waar gemaakt, namelijk eten bij De Librije. Je zou toch één keer in je leven bij een 3 sterren restaurant moeten eten. In elk geval wanneer je houdt van lekker eten en koken. Wat een belevenis, je zou er een blog over kunnen schrijven. Tijdens dit eten kregen een bijzonder dessert. Een halve grapefruit gevuld met oa gezouten mascarponecreme. Dit is de basis geworden voor deze taart.
Ingredienten
Taartbodem
- 140 gr bloem
- 125 gr hazelnoten
- 45 gr cacaopoeder
- 95 gr poedersuiker
- 180 gr boter
- 1,5 eierdooier
Vulling
- 340 gr mascarpone
- 180 gr Griekse yoghurt
- 80 gr poedersuiker
- 1,5 tl grapefruitschil
- 1,5 tl grapefruitsap
- zout
Topping
- 2 grapefruits
- 200 gr suiker
Bodem
Rooster de hazelnoten in een koekenpan en laat de afkoelen. Plaats ze na het afkoelen 10 minuten in de vriezer en verkruimel ze samen met de poedersuiker in een blender. Meng vervolgens het hazelnotenmengsel, de bloem, de cacaopoeder en een snufje zout. Voeg de boter in kleine blokjes toe en maak hier een kruimeldeeg van met je handen. Voeg tot slot de eierdooier toe en maak hier een deeg van.
Beboter een taartvorm van 26 cm en rol het deeg uit tot een lap. Leg deze lap in de taartvorm en druk goed aan. Prik met een vork kleine gaatjes in de bodem van de vorm en plaats deze voor een half uur in de vriezer.
Verwarm ondertussen de oven voor op 175°C. Dek de taartbodem af met bakpapier en vul deze met bakbonen (of witte bonen). Bak de bodem vervolgens blind in de oven gedurende 15 minuten. Verwijder dan het bakpapier met de bakbonen en bak de bodem nog 10 minuten. De bodem is gaar wanneer deze stevig aanvoelt. Wanneer je bang bent dat de bodem verbrand kun je deze in de laatste 10 minuten nog afdekken met aluminiumfolie.
Vulling
Mix ondertussen de mascarpone, Griekse yoghurt, poedersuiker, grapefruitschil en grapefruitsap tot één geheel. Voeg zout toe naar smaak. Ik vind het lekker wanneer er een iets subtiele zoutsmaak aan de mascarpone zit. Dit past namelijk erg goed bij de grapefruit. Bewaar dit tot gebruik in de koeling.
Topping
Snij voor de topping de onder- en bovenkant van de grapefruit af. Snij de schil van de grapefruit af (ook de witte vliesjes) en snij het vruchtvlees tussen de vliezen uit zodat je alleen partjes met vruchtvlees overhoudt. Bewaar de partjes in het vrijgekomen sap.
Verwarm 125 ml water en laat de suiker hierin oplossen. Hierbij mag je nog roeren. Wanneer alle suiker is opgelost, mag je niet meer roeren maar laat de inhoud van de pan aan de kook komen. Laat dit rustig koken (weer niet roeren) totdat de kleur goudbruin wordt. Haal dan de pan van het vuur en voeg 50 ml water toe. Pas goed op want dit kan erg spatten. Zet dit weer op het vuur en laat de karamel weer rustig zacht worden indien dit hard is geworden. Wanneer alles is opgelost haal je de pan van het vuur en roer je de grapefruitpartjes er doorheen.
Opmaken
Schep de mascarpone op de afgekoelde taartbodem en smeer goed uit. Leg vervolgens de karamel-grapefruit-partjes op de mascarpone en maak eventueel af met de overgebleven karamel.