Gisteravond aten we een salade Nicoise bij een brasserie in Harderwijk. Ik zal de naam niet noemen, maar de salade was wel aardig maar zeker niet de lekkerste die ik ooit heb gegeten. Gelukkig wel met verse gegrilde tonijn. Hierbij een recept voor een snelle salade Nicoise. Met een stukje brood prima avondeten voor een zomeravond.
Ingrediënten (voor 2 personen als hoofdmaaltijd)
- Sla (bv kropsla, turkse sla of ijsbergsla)
- 1 rode ui
- potje zwarte olijven
- 250 g sperziebonen
- blikje tonijn
- 2 eieren
- 8 ansjovis
- 75 ml olijfolie
- 2 eetlepels rode wijnazijn (of balsamicoazijn)
- 1 eetlepel (zachte) mosterd
Bereiding
Kook de sperziebonen in ongeveer 8 minuten gaar. Ze moeten nog wel een beetje knapperig zijn. Spoel ze na het koken af met koud water. Kook de eieren en laat deze ook afkoelen.
Snij de rode ui in ringen en de olijven doormidden. Pluk de sla en snij deze in grove stukken. Meng voor de dressing de olijfolie, rode wijnazijn en mosterd goed door elkaar.
Meng de sla, rode ui, sperziebonen, ei (in kwarten), olijven, ansjovis en tonijn goed door elkaar en meng dit met de dressing.