Ovenschotel met knolselderij en linzen

In het kader van gezond eten is er ook een tendens gaande om meer peulvruchten te eten. Deze zijn minder belastend voor het milieu dan bijvoorbeeld de vleesproduktie. Ik had nog wat bruine linzen in de kast liggen en Delicious had nog een recept voor linzen in het januarinummer staan. Ook had ik nog een behoorlijk stuk knolselderij over van het kerstdiner en dat kwam nu ook goed van pas.

Ingredienten voor 4 personen

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 4 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 300 g bruine linzen
  • platte peterselie
  • 225 ml slagroom
  • 1 knolselderij
  • 1 biologische citroen
  • 100 g parmezaanse kaas

Bereiding

Bak in de olijfolie de uien op een laag vuur totdat ze zacht en goudbruin zijn.  Voeg de knoflook toe en roer tot deze lekker begint te ruuiken. (plusminus 2 minuten). Doe de tomatenblokjes erbij en laat dit ongeveer 10 minuten koken.

Doe intussen de linzen in een pan met ongeveer 5 cm water boven de linzen. Laat deze plusminus 20 minuten zachtjes koken totdat ze gaar zijn. Giet ze af en breng ze op smaak met peper en zout. Roer hier vervolgens een hand fijngesneden peterselie en 3 eetlepels slagroom door.

Verwijder de schil van de knolselderij en snij deze in plakken. Maak de plakken goed schoon en voeg ze toe aan de tomatensaus. De knolselderij zal vocht afgeven, het is niet zo erg als het te weinig tomatensaus lijkt. Kook de plakken in ongeveer 15 minuten gaar. Voeg dan de rest van de slagroom, het rasp van een halve citroenschil, het sap van een halve citroen, zout en peper.

Verwarm de oven voor op 190°C en beboter een ondiepe ovenschaal. Vul dit afwisselend met een laag knolselderij-tomatensaus, linzen, knolselderij-tomatensaus, linzen en eindig met een laag knolselderij-tomatensaus. Bestrooi de ovenschotel met geraspte Parmezaanse kaas en bak af in een half uur.

Serveer de ovenschotel met bv ciabatta en een groene salade.

 

Deel met de rest van de wereld...Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *