Afgelopen gemeenteraadsverkiezingen zijn we in Harderwijk de grootste partij geworden. En dat moest natuurlijk worden gevierd met een taart. En deze taart wilde ik al een tijdje maken en gelukkig was daar nu het moment. Een combinatie van chocolade en hazelnootschuim, afgewerkt met slagroom.
Ingrediënten (24 cm doorsnee)
- 300 gr hazelnoten
- 6 eiwitten
- 120 gr suiker (+ 2 eetlepels suiker)
- 300 gr pure chocolade
- 300 ml slagroom
- 250 g mascarpone
- 1 tl hazelnoot of koffielikeur
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170ºC.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan totdat ze beginnen de geuren. Maal ze daarna fijn met 120 gr suiker in een keukenmachine of blender. Klop 6 eiwitten stijf met 2 eetlepels suiker in een vetvrije kom totdat je zachte pieken krijgt. Vouw daarna de fijngemalen hazelnoten voorzichtig door de eiwitten. Probeer hierbij zoveel mogelijk de lucht in de eiwitten te laten.
Teken op bakpapier 4 cirkels af (met bv een taartvorm) en verdeel het hazelnotenbeslag in vieren. Maak met elk deel een laag op het bakpapier en bak dit 30 minuten in de oven. Ze moeten een mooi lichtbruin kleurtje krijgen. Wanneer ze nog niet helemaal droog zijn gebakken, kun je ze nog een tijdje in een afkoelende oven laten staan of iets langer bakken. Laat de plakken afkoelen. Verwijder voorzichtig het bakpapier van de plakken.
Smelt 120 gr chocolade met 75 ml water au-bain-marie. Haal van het vuur en voeg bij de gesmolten chocolade nog een keer 120 gram chocolade en 1.5 el oploskoffie en laat dit erin smelten. Smeer de 4 hazelnootplakken in met de chocolade.
Klopt intussen de slagroom stijf met 2 tl suiker en een 1 tl likeur. Dit kan een hazelnootlikeur of bijvoorbeeld een koffielikeur zijn. Sla in een andere kom de mascarpone goed los en meng dit voorzichtig met de slagroom zodat de lucht erin blijft.
Begin dan met de maken van de taart. Leg één hazelnootplak op een taartschaal en bedek deze met 1/6 deel van de slagroom. Vervolgens de 2e, 3e en 4e plak erop en dek elke plak af met 1/6 deel van de slagroom.
Gebruik de rest van de slagroom om de zijkanten af te smeren en zet de taart in de koelkast/vriezer om op te stijven. Maak chocoladeschaafsel door met een dunschiller de resterende chocolade te schaven en bedek daar de bovenkant van de taart mee.
Beste blogger 🙂
Ik kreeg uw website gegevens van: Alida Aikema. Ik kan alleen geen email adres van u vinden. Zou u mij een mail willen sturen naar info@passion-prints.com?
Alvast bedankt. Ik hoor graag van u.
Vr. Groet Madeleen
namen passion-prints