Zoals vermeld in de vorige post zijn we dol op de mediterrane keuken. Gelukkig besteedt het tijdschrift Delicious daar regelmatig aandacht aan. Ook handig v oor recepten zonder pakjes en zakjes.
In het januari nummer van 2014 staat een recept voor Mediterrane gehakttaart. Mooi om die eens even te proberen op de tweede dag van het jaar. Het recept is van Rudolph van Veen, bekend van oa Rudolph’s Bakery wat elke dag te zien is op Kitchen24. Geweldig trouwens zo’n kook- en bakzender 24 uur per dag. Ik betrap mezelf er geregeld op dat ik weer te lang naar deze zender kijk.
Ingrediënten voor 4 personen
Muntyoghurt
- 200 gr Griekse yoghurt
- 2 el munt, fijngesneden
- 1 teen knoflook, geperst
Deeg
- 190 gr bloem
- 95 g ijskoude boter
- 85 ml Griekse yoghurt
- 1 el ijskoud water
- 1 el azijn
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl gemalen komijn (Djintan)
- 1 tl gemalen gember (Djahe)
- 2 tl kurkuma of kunyit
Vulling
- 2 el olijfolie
- 300 g rundergehakt
- 2 zoete rode puntpaprika’s
- 75 g zwarte olijven
- 1 el harissa (wanneer je dit niet kunt vinden kun je ook sambal gebruiken)
- 3 tomaten in plakken
- 150 g feta
Salade
- Veldsla
- 2 tomaten
- 75 g zwarte olijven
- rode ui (in ringen)
- balsamicoazijn
- olijfolie
Bereiding
Zorg dat de boter goed koud is en snij deze in blokjes. Doe dit samen met de bloem, het bakpoeder, de yoghurt een een beetje in een kom. Meng dit snel met je handen tot een kruimeldeeg zonder dat het te warm wordt. Voeg vervolgens koud water en de azijn erbij en vorm het kruimelmengsel snel tot een soepel deeg. Vorm hiervan een platte ronde schijf en laat dit afgedekt in de koelkast staan voor minimaal 30 minuten.
Verwarm de oven voor op 180°C. Bak ondertussen het gehakt rul in een beetje olijfolie. Voeg de paprika toe en bak dit 2 minuten. Schep vervolgens de gehalveerde olijven en de harissa er doorheen.
Haal het deeg uit de koelkast en rol dit uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een cirkel die iets groter is dan de bodem van de vorm (26 cm). Keer het deeg regelmatig tijdens het rollen. Rol de deeglap rond de deegroller en bekleed de vorm ermee. Zorg dat het deeg ook goed in de rondingen van een eventuele quichevorm gaat zitten. Snij het overtollige deeg aan de bovenkant af.
Schep het gehaktmengsel op de bodem in de taartvorm en beleg dit met plakken tomaat. Verkruimel de feta erboven en bestrooi met zout en peper.
Bak de taart in het midden van de oven in 30-35 min goudbruin en gaar. Meng ondertussen de Griekse yoghurt met de knoflook en de munt. Meng voor de salade de veldsla, tomaten in partjes en resterende zwarte olijven door elkaar en maak of met een dressing van olijfolie en balsamicoazijn.
Snij de taart en punten en serveer met de muntyoghurt en salade.