Afgelopen weekend waren we bij Stadsoogst Harderwijk om daar eens een keer te kijken.Wat een geweldige plek om heen te gaan en daar groente en aardappels te halen. Ook stond Flanz kookkunsten ter plekke een aantal gerechten te bereiden met de opbrengsten van het land van Stadsoogst.
Van een aantal van de groenten van de Stadsoogst heb ik deze salade gemaakt.
Ingrediënten
- zak of bak Mesclun salade (of veldsla of een andere slasoort
- bosje met 4 zomerbietjes (probeer verschillende kleuren te krijgen)
- 500g kievitsbonen
- komkommer
- 150g zachte geitenkaas
- 2 oude boterhammen
- 50 ml olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 3 el olijfolie extra vergine
- 1 el balsamicoazijn + 50 ml balsamicoazijn
- 1 tl mosterd
- 1/2 el honing
- peper
- zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Pureer 1 teentje knoflook en meng dit door 50 ml olijfolie. Snij het brood in blokjes en meng de olijfolie door het brood. Leg de blokjes brood op bakpapier op een bakplaat en laat dit in de oven in 20 minuten bakken. Check na een kwartier even of het brood niet te donker wordt. En wanneer het brood na 20 minuten nog niet knapperig is, kun je het nog even iets langer in de oven laten staan.
Dop ondertussen de kievitsbonen en kook deze in water gaar in 20 minuten. In plaats van verse bonen zou je natuurlijk ook bonen uit blik kunnen nemen. Snij de komkommer door de lengte en snij dan plakken in de lengte. Snij deze plakken weer in korte reepjes.
Was de bietjes en ontdoe ze van schil. blad en wortels. Snij de bietjes dan heel dun (bv met een mandoline of kaasschaaf) en meng hier 50 ml balsamicoazijn doorheen. De azijn zorgt er voor dat de bietjes wat zachter worden. Laat dit even 15 minuten staan. Wanneer je wat oudere bietjes gebruikt is het verstandig deze eerst even 30 minuten te koken voordat je ze een dunne plakjes snijdt.
Maak een dressing van 1 el balsamicoazijn, 3 el olijfolie extra vergine, mosterd en honing. Meng dit goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
Meng de gewassen sla met de komkommer, de afgekoelde bonen, de bietjes en de dressing goed door elkaar. Zorg er voor dat alle blaadjes bedekt zijn met de dressing. Verkruimel dan de geitenkaas over de salade en leg de croutons bovenop.